2015. június 24., szerda

Eszterházy torta (akár gluténmentesen)


Már számtalanszor készítettem Eszterházy tortát, de valahogy sosem került bepötyögésre. Talán azért nem, mert általában formatorta belsejében rejlettek a diós lapok és a vanília krém, és így nem is nézett ki annak, ami. De most, férjem legjobb barátjának meglepetésként itt egy kívül-belül Eszterházy, Attila kedvence.

A fotók egy kisebb, ~15 cm átmérőjű tortáról készültek, de a receptet egy normál, ~24cm-es tortához hozom.

A torta piskótájából a liszt elhagyható és ugyanannyi dióval (vagy a gluténmentes étkezéshez alkalmas liszttel) helyettesíthető. A megfelelő pudingport és csokoládékat használva hozzá könnyen gluténmentessé tehető ez a remek torta!

Isten éltessen Attila még egyszer, sokáig!! :-)

Hozzávalók:
Piskóta:
8db tojásfehérje
24dkg cukor
7dkg liszt
28dkg darált dió
Reszelt citromhéj

Krém:
3dl tej
3dkg vaníliás pudingpor
6dkg cukor
2 evőkanál vaníliás cukor
3evőkanál brandy (vagy aroma) 

12g zselatin
5dl tejszín vagy cukrászhab
2 habfixáló, ha tejszínt használunk

Tetejére:
1 tábla fehércsokoládé
Néhány kocka étcsokoládé
Olaj

A piskótához a fehérjéket habbá verem, beleteszem a cukrot és olvadásig keverem. A liszttel elkevert citromhéjas darált diót fakanál segítségével, óvatosan a habba vegyítem. Sütőpapírra 6 db, ~24 cm átmérőjű kört kenek. Ezeket 180 fokon 10-12 perc alatt készre sütöm.
A krémhez a pudingból, tejből, cukorból krémet főzök. A zselatint 1 dl vízben megduzzasztom, majd langyosra olvasztom. Hozzáadom a pudinghoz a brandyvel. A tejszínt kemény habbá verem a fixálókkal (a cukrászhabot csak magában verem habbá) és a kihűlt, pudingos krémhez vegyítem. Ezzel töltöm össze a lapokat és vonom körbe a tortát.
A meghűlt torta tetejét gőz felett, kevés olajjal meghígított fehércsokoládéval bevonom. Közben az étcsokoládét is felolvasztom némi olajjal és papírból csavart tölcsérbe teszem. Mielőtt megkötne a fehércsoki, az étcsokival koncentrikus köröket vagy csigavonalat rajzolok. Kés hegyével vagy hústűvel ha belehúzok az étcsokis körökbe - akkor kapom azt a különleges mintát, ami az Eszterházy torta bevonatának sajátossága.



8 megjegyzés:

Katalin írta...

De jól néz ki! Na ezt a tortát sem készítettem még el, pedig már régóta szemezek vele :-) De Te olyan ügyes vagy, hogy ez gyerekjáték neked.... :-)

tejszínhab írta...

Csodaszép lett, a díszítése különösen tetszik :) Néha felüdülés egy "klasszikus" tortát készíteni, nemde? :)

Éva írta...

Csodás a tortád és nagyon finom lehetett!

Marti M írta...

Gyönyörű lett!

teller-cake írta...

Katalin: olyan gyönyörűeket sütsz, a kisujjadból kiráznád! :-)
Tejszínhab: köszike! Én most ezekért a tortákért vagyok oda - meg vissza.... :-DD
Éva: köszönöm!
Marti: örülök, hogy tetszik! :-)

Csigabige írta...

Nagyon szép tortát készítettél! Fincsi lehet! :)

Millye írta...

A kedvenc tortám :) mindenképp kipróbálom a gluténmentes változatot is :)

Györgyi írta...

Hú, de nagyon guszta lett! Az egyik nagy kedvencem :)