2012. október 31., szerda

Sütőtökös pitetorta tökfejekkel & az első töklámpásunk


Mit tagadjam, amióta Veronikám hallott az óvodában a Halloween ünnepről és azt azzal járó tökfaragásról - minket is kicsit megfertőzött ez a dolog. A férjem imádja a sütőtököt, én is szívesen megeszem, a tökfaragás pedig jópofa dolog, így egy torta is dukál az "ünnepre".

Pitetészta:
15dkg liszt
8,5dkg maragrin vagy vaj
2 evőkanál víz
1 teáskanál porcukor
csipet só

Töltelék:
Sütés után
Sütés előtt
20dkg sütőtök pürésítve
20dkg sűrített tej (egy tubus)
5dkg cukor
1 tojás
Fél kiskanál őrölt fahéj
Késhegynyi gyömbérpor
Késhegynyi szerecsendió 

Díszítés
1 dl tejszín habbá verve


A tésztához a hozzávalókból puha, ruganyos tésztát gyúrtam. Hagytam pihenni míg elkészítettem a tölteléket.
A töltelékhez a megsütött sütőtök húsát leturmixoltam, majd hozzákevertem a sűrített tejet, cukrot, tojást és a fűszereket.
A tésztát kinyújtottam nagy körré és egy ~20 cm átmérőjű kört vágtam belőle. Ezzel kibéleltem egy 18 cm átmérőjű sütőformát - nálam most egy jénai tál kerek teteje :-) - és a kilógó részeket visszahajtottam. A megmaradt tésztából apró tökfejeket gyártottam úgy, hogy ovális kiszúróval fejeket szúrtam ki, késsel megcsíkoztam majd egy apró, háromszög kiszúróval (gyerekek gyurmakészletéből való) kiszúrtam a szemeket és az orrot. Ez a lépés természetesen leegyszerűsíthető, szúrhatunk ki csillagokat vagy szíveket is a pite szélére.
Beleöntöttem a tölteléket a tésztával kibélelt tálba majd vízzel körebkentem a pite szélét és ráragasztottam a tökfejeket. Középre egy nagyobb tökfej került.
190 fokos sütőben 20 perc sütés után az alsó rácsra áttettem a tortát, a felső rácsot meg letakartam alufóliával és így újabb 20 percig sütöttem. Ez azért fontos, mert a tetején a tészta hamarabb színt kap, míg az is fontos, hogy az alja rendesen átsüljön.
Miután kihűlt a pite tejszínhabrózsákkal díszítettem. Sajnos abszolút igaz erre a pitére is, hogy csak másnapra lesz igazán finom, mert addigra tökéletesen összeérnek az ízek és átpuhul a tészta.
Sütőtökimádóknak kötelező! :))

Na és a töklámpásunk: mivel itt voltak a keresztgyerekeim is és többségben voltak a lányok, milyen is lehetett volna életünk első töklámpása ha nem hercegnős?? :))))

Tökfaragó csapatunk:)))



2012. október 29., hétfő

Iglu torta Pinguval és családjával kislányomnak:)



Drága Veronikám a mai napon délben betölti az 5. életévét... :)
A szülinapi buliját már korábban megtartottuk, mert a jeles alkalomra meghívjuk évente az egész családot egy össznépi ünneplésre, azaz: Petra nap (okt.2.), férjem szülinapja (okt.13.) és Veronika szülinapja (okt 29.). Szóval nem unalmas számomra az október, főleg, hogy akkor van a sógorom névnapja, Veronika tejtestvérének - Jankának a szülinapja is. Ez a dömping egyébként folytatódig novemberben is egészen Karácsonyig, aztán jön egy kis nyugi a családi ünnepekben...:)

Veronika egyik kedvenc meséje Pinguék történetei, ez ihlette a szülinapi tortáját, amin az életkornak megfelelően 5 figura található: Pingu, Pinga, a szüleik és Robby fóka. Meg kell mondanom, hogy a legsikerültebb figuráim lettek, nagyon tetszettek nekem is és mindenkinek. Marcipánból készültek a figurák, míg a torta a Kinder Bueno szelet receptje szerint készült, azt tortásítottam egy félgömb alakú tálban betöltve.


Sajnos a fotók nem túl jók, pedig élőben nagyon jól nézett ki! Nincs valami szuper gépem és láthatóan gondot okozott a hófehér hátteret a fekete pingvinekkel szépen összehozni. Na, de nem kesergek, többféle fényben készítettem verziót és a lényeg így is látszik.
Isten éltessen nagyon sokáig drága Kislányom! :)))


2012. október 26., péntek

Profiterol a magam módján SAD X. fordulóra


Több helyen ettem már idáig profiterolt - cukrászdában, étteremben, a Spar üzlet csemegepultjából - és nekem nagyon bejön ez az édesség. A neten számtalan receptet találtam az elkészítésére, de egyik sem tetszett igazán. Tavaly a karácsonyi vacsorához így megalkottam a saját verziómat - amit azóta már többször elkészítettem - és kijelenthetem, hogy osztatatlan sikert arattam. Ha mégsem, azt kérem, hogy jelezze a család! :-)
Ezzel a finomsággal szeretnék nevezni a Süss!Alkoss!Díszíts! (SAD) játék 10. fordulójára, amelynek a háziasszonya - Flóra - a bennünk rejlő cukrászt hivatott felébreszteni.

Most egy hosszú recept következik, ami elsőre a terjedelem miatt bonyolultnak hangzik, de inkább arról van szó, hogy sok egyszerű lépésből áll össze ez a finom olasz édesség. A tészta előre is elkészíthető sőt, duplán is lehet készíteni és fagyasztóban tárolni a tésztagolyókat a következő felhasználásig.

Tészta (én így csinálom az égetett tésztát, amiből a képviselőfánk készül):

2,5 dl víz
100g margarin
csipet só
250g liszt
6 tojás

A vizet a margarinnal és a sóval felolvasztom és felforralom. Ha már elolvadt a margarin és forr a keverék, hozzáöntöm a lisztet és gyors mozdulatokkal addig keverem, amíg a massza össze nem áll és elválik az edény falától. (Izzasztó munka...) Ekkor lehúzom a tűzről és robotgéppel egyenként belekeverem az egész tojásokat. Ha megvan, sütőpapírral fedett lemezre simacsöves habzsákból (ennek hiányában kanállal formázható) félgömböket nyomok. 180 fokon, gőzös sütőben (ezt úgy érem el, hogy egy kis edénybe vizet teszek a sütő aljába) 30-35 percig sütöm a golyókat, míg szép világosbarnák nem lesznek. Tilos a sütőajtót nyitogatni, mert elillan a gőz és összeesik a tészta.

Töltelék (nálam ez az oroszkrémtorta egyik bevált alaptölteléke):

1,5 dl tej
100g cukor
1 vaníliás cukor
7,5g zseletin
2 tojássárga
15g vaníliás pudingpor
2 dl tejszín

A tejet a cukrokkal, a tojássárgákkal és a pudingporral simára keverem és összefőzöm. Közben a zselatint 0,5 dl hideg vízben felpuhítom, majd hozzáadom a pudingos krémhez. Hagyom a krémet teljesen kihűlni, ha ez megvan, óvatosan beleforgatom a kemény habbá vert tejszínt. Ezt a tölteléket kis csövű habzsák segítségével egyenként betöltöm az égetett tészta golyócskákba. Ez úgy történik, hogy a tészta alján egy ponton átszúrom az alját és addig töltöm bele a krémet, amíg fér.

Bevonat (ét- és fehércsokoládés ganache):

200 ml tejszín
11 dkg étcsokoládé (meglehet csinálni tejcsokival is)
20 dkg fehércsokoládé

A betöltött tésztagömböket fehér- illetve étcsokoládés ganache-zsal bevonom.
Étcsokoládés ganache: 100 ml tejszínt felforralok, majd beleolvasztok kevergetve 11dkg étcsokoládét.
Fehércsokoládés változat: 100 ml tejszínt felforralok, majd beleolvasztok 20dkg fehércsokoládét.
A simára kevert tejszínes csokoládéban megmártom a már betöltött gömböcskéket. A maradék ganache-zsal még meg is locsoltam a már bevont tésztagolyókat.

Öntet:

1 vaníliás Gála pudingpor
0,5 dl tej

A betöltött, bevont gömböket arra a tálra helyezem, amiben már tálalni fogom őket. Elkészítek egy hidegen keverhető vaníliás Gála pudingot, ezzel körbelocsolom a sütiket. Nekem volt otthon egy kis maradék grillázsom, így - gondolva ha már lúd, legyen kövér :-) - azzal is megszórtam a profiterolomat.

2012. október 24., szerda

Kombájn torta


Még ha az előző bejegyzésben szereplő dísztárcsás tortánál a férjem cukkolt is, ennél a tortánál igazi témavezetőm volt. :) Együtt kerestük ki a netről a szóba jöhető kombájnt, ami természetesen csakis John Deere lehet és abból is valami új típus. Közösen készítettük el a fotó rajz változatát is, hogy melyek legyenek a fő vonalak és alkatrészek, amelytől kombájn lesz egy torta. Két bakit így is elkövettem, a logón szereplő szarvast is citromsárgára kellett volna színeznem & a típusszámból hogy-hogy-nem kihagytam egy nullát... A szarvasnál mellettem szól, hogy a rajzunkon is fehér volt, viszont a nulla, na az nem fér a fejembe...:-(
A töltelék túrós-barackos krém volt csokoládés lapok között. A bevonatot és a mintát ételfestékkel színezett könnyű, vaníliás, főtt krém pettyek alkották, amelyeket csillagcsöves nyomózsákból pettyeztem a torta tetejére sűrűn, de minél vékonyabban. A fehér és sárga részeket házi fondantból nyújtottam, formáztam.

2012. október 22., hétfő

30-as formájú torta hobbi-autószerelőnek


A férjem részéről hahotázás és hitetlenkedés kísérte a most hozott tortámat, miszerint: a nulla közepén az nem egy dísztárcsa (ami egyébként lenni akart), hanem egy söralátét! :-DD És egyébként is, kimentem a garázsba megnézni a dísztárcsáját tüzetesebben és ezt láttam?? Szóljon mellettem az, hogy elég kevés időm volt a tortakészítésre és nem tudtam megfelelően hajlítgatott formát kiszárítani. Viszont mindent megtettem az élethűbbé tételért, még ezüst ételspray-vel is lefújtam a különböző eszközöket. Na és a csípőfogóm? - Arra büszke vagyok és kész! Egyébként az az uramnak is bejött! De tudjátok mi a lényeg? Az ünnepeltnek - akinek hobbija a szerelgetés, na ki gondolta volna..:) - nagyon tetszett minden, még a söralátét-dísztárcsa is! És rendkívül finomnak találta a csavarokat... :)))
Belülről egyébként tejszínes ribizlikrémmel volt töltve a torta és étcsokoládéval öntöttem le a tetejét. Oldalt csokoládés tejszínhab található, míg a figurák marcipánból készültek.



2012. október 19., péntek

Tejszínes-túrós körtetorta


Férjem születésnapjára készítettem ezt a tortát figyelembe véve óhaját, miszerint körtés tortát szeretne. Ő nem igazán van oda a cukormasszás tortacsodákért, a gyümölcsrengeteg tortákat szereti túróval, tejszínhabbal. Sikerült is elkápráztatnom, három szeletet evett belőle rögtön...:)
A kis marcipánkörték csak a gyerekek miatt készültek, mert Veronika már egy héttel a nagy nap előtt szuggerálta az Apját: "Apa, ugye szeretnél körte-marcipánokat a tortádra??!!" És ezt naponta hússzor megkérdezte.... Aki kíváncsi a betöltött életkorra, számolja meg a körtéket...:)

Hozzávalók:
Tészta:
2 tojás
2 evőkanál víz
8dkg cukor
6dkg liszt

Töltelék:
25dkg túró
2dl tejszín
1,2dkg zselatin
2 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál porcukor

8db körte
1dl vörösbor
1 evőkanál cukor

Díszítéshez:
1,5 dl tejszín
Tortazselé
Marcipán körtécskék

A tésztához a tojásfehérjéket kemény habbá vertem. A sárgájákat habosra kevertem a cukorral és vízzel majd hozzáadtam a lisztet is. Az így kapott tésztába beleforgattam a fehérje habot és zsírozott-lisztezett tortaformában 180 fokon 20 perc alatt készre sütöttem.
A körtéket meghámoztam és egy edénybe tettem. Leöntöttem őket vörösborral amit némi vízzel hígítottam és cukorral 10 perc alatt puhára pároltam. 4 db fél körtét egyben hagytam, a többit kis darabokra vágtam. (Megoldható a dolog körte befőttel is, akkor nem kell ez a főzőcske)
A krémhez a zselatint fél dl hideg vízbe áztattam. A túrót összetörtem, hozzáadtam a vaníliás- és porcukrot.  A tejszínt kemény habbá vertem és óvatosan a túróba vegyítettem. Hozzákevertem még a meglangyosított zselatint is valamint egy nagy marék, feldarabolt körtét. A kihűlt piskótalapra ráhelyeztem a 4 db fél körtét és a  túrós krémet a lapra egyengettem úgy, hogy a tortakarikát visszahelyeztem a piskótalap köré. 2 órát hagytam a hűtőben a krémet dermedni.
A díszítéshez a tejszínt habbá vertem és apró krémrózsákat nyomtam belőle  a torta köré. Kiraktam a tetejét a maradék körtével és szilikonos ecset segítségével felkentem a tetszés szerint színezett tortazselét. Végül felkerültek a hőn áhított körték is a torta szélére.:)


2012. október 17., szerda

Grapefruit krémes bonbon Nyam-Nyamtól (Blogkóstoló 5)


Háromféle szempontból is különleges számomra a mai bejegyzés. Különleges, mert először veszek részt a Blogkostoló játékon, amelynek lényege, hogy jobban megismerjük egymás blogját és egy sorsolás útján kijelölt blogról készítsünk el valamit. Különleges, mert életem első bonbonját készítettem el a játék keretében Nyam-Nyamtól. És különleges, mert a bonbonokat ajándékba adtam a férjem születésnapjára, aki nagyon szereti a grapefruitot. :) (Majd a tortáját is hozom valamikor)
Köszönet Hankkának a forduló lebonyolításáért és Adélnak a grapefruit krémes bonbon receptjéért. Isteni finom lett!!! A receptet és a készítés módját megnézhetitek Adélnál itt, míg a töltelék grapefruit curd receptjét pedig itt. Nehéz volt a választás a nyam-nyam blog rengeteg, különlegesebbnél különlegesebb receptjei közül, de ez a bonbon nem hagyott nyugodni amióta megláttam. Sajnos beigazolódott amit előre is gondoltam, bizony a bonbonozást meg kell tanulni, méghozzá alaposan... Elsőre nekem ilyenek lettek de a lényeg az, hogy nagyon finomak voltak!
Isten éltessen még egyszer Lénárd! :)
Grapefruit curd

2012. október 15., hétfő

Micimackó-fejes csokitorta


Most hozom az előző bejegyzésben szereplő Pókember-fejes torta párját, ugyanis ez a két torta egyszerre készült egy ikerpár 3. szülinapjára. Egy 18 cm átmérőjű, kisebb tortáról van szó most is, amely étcsokoládés főtt krémmel (recept itt) lett betöltve, étcsokoládéval lett áthúzva, míg a tetején a maci-fejet formázó kisebb torta fondant-borítást kapott. 
Ezzel a két tortával köszöntötték a lányokat a szüleik otthon, de kaptak ezen kívül még kettő, ezeknél is kisebb tortát, amit az óvodába vittek be a társaiknak a nagy napon. Ezt a két, muffin-formájú tortát mutattam be nemrég a SAD játék 9. fordulójának keretében.
Készítettem már Micimackó-figurás tortát is, az itt tekinthető meg.
Boldog szülinapot még egyszer Léna! :)


2012. október 12., péntek

Pókember-fejes torta tejszínhabból


Egy kisebb, 18 cm átmérőjű Feketeerdő tortát (recept itt) mutatok most meg, amelyen egy Pókember fejet kellett  ábrázolnom. Nem volt megkötve a kezem a díszítést illetően és nem akartam megint fondanttal burkolni. (Annál is inkább nem, hogy a jeles alkalomra - egy ikerpár 3. szülinapjára - készült még egy kis csokitorta Micimackó fejjel is - ami fondant-borítást kapott, ezt majd legközelebb hozom.) Így hát a torta betöltése után készítettem még egy kisebb, tojásdad alakú tortát - ezt szánva a Pókember fejének. A Lidl-ben vásárolt, 2 dl-es tartós habtejszín most is jól bevált (hármat használtam belőle), lehűtve gyönyörűen fel tudtam verni habbá vaníliás cukorral és - a jó tartás érdekében - egy csomag habfixálóval. 1 dl felvert tejszínt piros ételfestékkel színeztem - ezzel vontam be a fejet, 2 dl kék színt kapott - ez lett a torta burkolata, míg  0,5 dl kakaóval lett megszínezve a kontúrokhoz. 
Némi fondant-ot így is felhasználtam a pókhálóhoz, amit kiszáradás után olvasztott csokival kentem meg egy ecset segítségével. Csücsül egy kis fekete pók is a háló alján, de ez nem látszódik túl jól a fotón. Fondant-Pókember fejes tortát is készítettem már, az itt tekinthető meg.
Isten éltessen még egyszer Lotti! :)


2012. október 10., szerda

Gránátalmás túróbomba


Nagyon szeretjük a gránátalmát, csak megpucolni ne lenne olyan macerás...:) Kaptam egyenesen Törökországból 3 hatalmas darabot és azonnal beindult a fantáziám, hogy készítsek belőle valami sütés nélküli finomságot. Úgy érzem sikerült! :)

Hozzávalók gránátalmazselé:
1 db gránátalma kipréselt leve (~1,5dl)
1 teáskanál cukor (vagy ízlés szerint kicsit több)
15g zselatin

Túrótöltelék:
50dkg túró
16dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
6dkg darált keksz
Piskóta korongok (készen vásárolható)

Bevonat:
15dkg étcsokoládé
5dkg fehércsokoládé
2 evőkanál olaj

Először elkészítettem a gránátalma-zselét: citromfacsaróval kinyomtam a gyümölcs levét, elvettem belőle 0,5dl mennyiséget, amelybe belekevertem a zselatint. A többi levet felforraltam a cukorral majd belevegyítettem a megduzzasztott, felmelegített zselatint. Egy kis lábosban hagytam zselévé dermedni a gyümölcslevet.
A túrótöltelékhez villával összetörtem a túrót, hozzákevertem a porcukrot és 10 percig állni hagytam. Ekkor hozzáadtam a citromhéjat és annyi darált kekszet, hogy jól formázható masszát kapjak. Vizes kézzel golyókat formáztam úgy, hogy minden golyó közepébe egy kockányi gránátalma zselét tettem. A kész golyóbisokat piskótakorongokra állítottam és hagytam 2 órát a hűtőben megkötni.
Az étcsokoládét vízgőz felett némi olajjal megolvasztottam (ne legyen forró!) és minden golyót belemártottam a csokiba, majd egy rácsra téve hagytam, hogy a felesleges csoki lecsöpögjön. Egy kisebb tálban szintén olajjal felolvasztottam a fehércsokit is és rácsurgattam belőle egy keveset mindegyik bombára.
Végezetül egy kis darab gránátalmát nyomtam minden túróbomba tetejére.
24 db túróbombát tudtam elkészíteni a recept alapján.

2012. október 8., hétfő

Fatörzs-torta pónikkal, banánnal, gluténmentesen


Egy nagyon kedves ismerősöm kislányának készítettem ezt a tortát az óvodai szülinapi köszöntésére. Mivel a csoportban két gluténérzékeny gyermek is van, ezért a banán alakú tortám készítésénél bemutatott banános tekercsből készítettem el a fatörzset. Ez egy nagyon finom rolád, amelynek elkészítéséhez nincs szükség lisztre és a közepén lévő banánt a legtöbb gyerek szereti. :) Kicsit több krémet kevertem, így jutott elég a külső díszítésre is.
A pónik, az út, a gombák és a fa vágási felületei mind marcipánból készültek. Zöld indából formáztam meg az életkort jelző számot, de az 5-ös számra utal az öt darab gomba, valamit a vágási felületeken az 5 évgyűrű is. Janka határozott kérése volt, hogy legyen póni a tortán - én rögtön kettőt csináltam belőle, hogy a meredek úton való poroszkálás közben ne unatkozzanak. :)
Isten éltessen még egyszer Janka! :)))

2012. október 5., péntek

Házi pilóta keksz dominóval és egy ajándékcsomag :)

Még augusztusban olyan szerencsés voltam, hogy én lettem az egyik nyertes Vikvi blogszülinapi játékában. Nyereményem egy fűszercsomag és egy - általam kiválasztott mintájú - Vikvi által készített sütipecsét lett. Hosszas tanakodás után a "dominó" forma mellett döntöttem, lévén ez mindkét kislányom bölcsis és óvodai jele, ami még egy pár évig elkísér minket. Köszi Vikvi még egyszer a fantasztikus pecsétet és csomagot! :)))
Most pedig jöjjön a Pilóta keksz:
Már régóta mentettem magamnak Bambyno Ízes étkek oldalán a csokikrémmel töltött pilótakeksz receptjét. Aki megnézi a receptet és az azt kísérő csodás képeket, rögtön megérti miért tetszett meg nekem annyira. Bambyno szerint finomabb mint az eredeti Pilóta és én ebben igazat adok neki!
A receptet nem írom le újra, mindenki megnézheti az említett oldalon itt. Remekül tudtam használni a tészta mintázásához a sütipecsétet!
A dominós kekszek egyébként a bölcsődébe készültek volna Petra lányom névnapi köszöntésre, azonban elfogytak mire elvihettem volna őket...:))) Sütöttem hát egy másik süteményt a bölcsibe, azt is hozom hamarosan!

2012. október 3., szerda

Eper formájú epres-csokitorta Eperkével


"...és Sodó cicával Petra napra". :) 
Tegnap ünnepeltük kisebbik lányom, Petra névnapját, aki komoly életkorával -2,5 év:)- már nagyon is tudja mit akar, hiszen hetekkel ezelőtt kijelentette, hogy csokis-epres tortát kér, amin legyen Eperke és Sodó cica. Hát ki vagyok én hogy ellenkezzem vele...? :)) Megsütöttem hát egy eper ízű pudingporral ízesített, aszalt áfonyával dúsított piskótát, amit főtt eper-és csokoládékrémmel töltöttem meg.
A tortán lévő figurák marcipánból készültek és bár nem lettek a legtökéletesebbek, de Petra felismerte és szerette őket és számomra ez a legfontosabb!
A bevonat színezett fehércsokoládé volt, a marcipán-betűk pedig a mágneses hátú műanyag betűkészletünk segítségével készültek. Hiába, az ember azt használja, amije van...:)

Tészta hozzávalói:
4 tojás
18dkg cukor
3dkg eper ízű pudingpor
10dkg liszt
4 evőkanál víz
5dkg aszalt áfonya
Pár csepp piros ételfesték
Csokikrém:
2dl tej
2dkg csokoládés pudingpor
1 evőkanál cukor
10dkg jó minőségű étcsokoládé
12,5dkg margarin
Eperkrém:
2dl tej
2dkg eper ízű pudingpor
2 evőkanál cukor
10-12 szem eper (fagyasztott)
12,5 dkg margarin
Bevonat és díszítés:
20dkg fehér csokoládé
Kevés olaj
Pár csepp piros ételfesték
Zöld marcipánból levelek, indák

A tésztához a fehérjéket kemény habbá vertem, a tojássárgáját pedig habosra kevertem a cukorral. A sárgájás masszához adtam aztán a lisztet, pudingport és a vizet.  Néhány csepp festékkel megerősítettem a színt, majd óvatosan belevegyítettem a fehérjehabot. Utoljára az aszalt áfonya szemeket vegyítettem a piskótához. Zsírozott-lisztezett, kerek formában 180 fokon bő fél óra alatt készre sütöttem a tésztát.
Ezért érdemes dolgozni! :)
A csokikrémhez sűrűre főztem a pudingport, cukrot és tejet majd beleolvasztottam az étcsokit. Miután kihűlt a puha margarinnal habosra kevertem.
Az eperkrémhez sűrűre főztem a pudingport, cukrot, tejet és 6 szem, apróra vágott epret. Miután kihűlt a puha margarinnal habosra kevertem.
A kihűlt piskótát három lapba vágtam majd betöltöttem váltakozva a két krémmel (az eperkrémes rétegnél fél eperszemeket nyomtam a krémbe) úgy, hogy közben eper alakúra igazítottam a tortát. A krémeket úgy osztottam, hogy a külsejére eperkrém maradjon a bevonáshoz.  Szintén eperkrémből egy papírból hajtogatott tölcsér segítségével rücsköket nyomtam a torta felületére.
Egy napot hagytam a tortát a hűtőben dermedni, majd gőz felett olajjal megolvasztott és pár csepp piros ételfestékkel színezett fehér csokoládéval leöntöttem. Zöld marcipánból leveleket és indákat készítettem majd helyére raktam a figurákat is.

Isten éltessen sokáig Petukám! :)


2012. október 1., hétfő

Otellós krémes


Nagy családi kedvencünk a szőlőfajták közül az otelló, ez ihletett a következő gyümölcsös sütemény megalkotására.

 
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
6 tojás
1,5dkg zselatin
1csomag vaníliás cukor
4dl tej
10+15dkg cukor
1csomag vaníliás pudingpor
10dkg étcsokoládé
1evőkanál étolaj
2 fürt otelló szőlő

A fagyasztott leveles tésztát szobahőmérsékleten kiengedtem és egy nagy lapot (~30x40cm) nyújtottam belőle. A tészta felületét megszúrkáltam és 20 perces pihentetés után 180 fokos sütőben megsütöttem. A kihűlt lapot kettévágtam és az egyik felét egy tálcára helyeztem és karton lapból készített keretet raktam rá. (Ez nagyon megkönnyíti a szép töltést)
A szőlőt megmostam és leszemeztem, a csokoládét az olajjal vízfürdőn felolvasztottam.
A krémhez a zselatint fél dl vízbe áztattam, a tojássárgákat simára kevertem a 15 dkg cukorral, vaníliás cukorral, pudingporral és a tejjel. Lassú tűzön, állandó keverés mellett (könnyen lekap!) sűrű krémet főztem. Azon melegében beleolvasztottam a felpuhított zselatint.
A tojásfehérjéket habbá vertem, majd apránként hozzáadva a maradék 10 dkg cukrot, fényes kemény habot készítettem. Ezt óvatosan belevegyítettem a tejes krémbe és a harmadát az elkészített keret aljába simítottam. Rászórtam a szőlőszemeket és rákentem ugyanannyi krémet. A maradék krémbe tettem 3 evőkanállal az olvasztott csokiból és ezt a sárgakrém tetejére simítottam. Lezártam a másik krémeslapommal a süteményt úgy, hogy a simábbik oldala legyen felül. A maradék csokival csíkokat rajzoltam a sütemény tetejére.
Egy órát hagytam hűlni a süteményt a konyhapulton majd a hűtőszekrényben dermesztettem fél napig. Leszedtem a kartonpapír-keretet, utána fűrészes késsel, óvatos, reszelő mozdulatokkal felvágtam a süteményt.
Tejszínhabot kínáltam mellé a tálaláskor.