2015. március 11., szerda

Mennyei diótorta - gluténmentes


Ez a torta igazán szerelem volt első látásra. Megláttam a kedvenc blogomon Jankánál, a "Csak mert szeretem..." receptgyűjteménybe és már be is illesztettem a hétvégi konyhai programba. :-)


Sok dolog szólt a próba mellett: imádom a diót és a grillázst, Anyukám nemkülönben - aki éppen látogatóba jött, és nagyon szeretem a torta eredeti verzióját - az Ikeás mandulatortát. Tényleg nagyon hasonlít az ízvilág, legközelebb mandulával is kipróbálom.


A recepten semmit sem változtattam, az eredeti verziót hozom Jankától, akinek itt is ezer köszönet ezért a szuper tortáért! 
Hozzávalók: 

Piskóta:
5 tojásfehérje
12dkg barna cukor
25dkg darált dió 
2 csepp citrom

Krém:
5 tojássárgája
4dkg barna cukor
5dkg fehér csokoládé
1 evőkanál keményítő (nálam vaníliás pudingpor)
20dkg vaj
1,5 dl tejszín

Grillázs:
20dkg cukor
5 dkg tisztított dió

A piskótához a fehérjét verjük kemény habbá a citrommal, majd apránként adagoljuk hozzá a cukrot. A kemény, fényes habba majd a végén egy lapáttal forgassuk bele a darált diót.
Egy 23 centis tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, öntsük bele a sűrű masszát, ütögessük a pulthoz, hogy egyenletesen elterüljön. 175 fokon 30 perc alatt süssük készre. Rácson hűtsük ki, de ne mozgassuk és ne akarjuk leszedni melegen a papírt, mert nagyon törékeny és szétesik. Érdemes a hűtőben tartani 1-2 órát betöltés előtt. Éles késsel ketté kell vágni.     
                                                                                               
A krémhez a sárgákat tegyük egy tálba, adjuk hozzá a tejszínt, cukrot és keményítőt. Állítsuk gőz fölé és egy habverővel kevergetve főzzünk sűrű krémet belőle. A tál alja ne érjen a vízbe és eltart egy ideig, amíg besűrűsödik. A sűrű krémbe tördeljük a csokoládét és keverjük simára, majd apránként adagoljuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat. Mindig csak keveset, amikor szépen elkeveredett jöhet a következő adag.Felhasználásig a hűtőben tároljuk. 

A grillázshoz a kristálycukrot tegyük egy száraz lábasba, adhatunk hozzá 1-2 csepp vizet és hagyjuk karamellizálódni. Amikor szép barna a színe  dobáljuk bele a diószemeket és azonnal borítsuk egy olajjal megkent sütőlapra (vagy olajjal megkent tepsire). A kihűlt grillázst tördeljük össze. Én húsklopfolóval szoktam. :-)

Kenjük meg krémmel az alsó diós lapot, majd tegyük rá a tetejét és azt is kenjük meg a maradék krémmel. A tetejét szórjuk meg a grillázs egy részével és tegyük a hűtőbe, legalább 1-2 órára. Tálaláskor szórjuk meg vastagon a grillázzsal.


10 megjegyzés:

  1. Igenigen, légyszi cseréljük le mandulára, jövök én is sütögetni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hétvégén tesztelem a mandulás verziót.... :-))

      Törlés
  2. Nyelek nagyokat! :) Isteni lehet, vittem a receptet, köszönöm.

    Indítottam egy játékot, nagyon örülnék, ha csatlakoznál. :)

    VálaszTörlés
  3. Már a kinézete alapján mennyei :)

    VálaszTörlés
  4. Jajjjjj de örülök :) Annyira finom, imádom :) Köszönöm a bizalmat Zsuzsa :)

    VálaszTörlés
  5. Jankánál lemaradtam erről a finomságról, de örülök hogy Te is elkészítetted, így most már én is elkészíthetem. :) Vittem a receptet, köszönöm mindkettőtöknek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Verus: köszönöm! Kíváncsivá tettél, megyek, benézek hozzád. ;-)
      Millye: minden ízében az! :-)
      Janka: nincs mit drága barátném, imádtuk minden szeletét, köszönöm! :-)
      Okki: csak biztatni tudlak, hajrá! :-)

      Törlés
  6. Már most imádom! Főleg a grillázs miatt! Valóban mennyei lehet! :)

    VálaszTörlés
  7. Zsuzsa én is viszem.Hétvégén elkészítem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csiga: köszi! :-)
      Nelli: Janka nevében is örülök! :-)

      Törlés